Mitä heittää kirkosta tullessa?

häiden heittoriisi kirkosta tullessa

Mitä heittää kirkosta tullessa?

tammikuu 26, 2010
|

Vaikka kirkosta eroamisesta puhutaan paljon mediassa, se ei ainakaan hääkuvaajan näkökulmasta ole juurikaan vaikuttanut vihkimispaikkoihin. Edelleen suurin osa vihitään perinteisesti kirkossa. Ja perinteisiin liittyy olennaisesti myös otsikon kysymys, eli ”Mitä heittää kirkosta tullessa?”.

Riisiä on heitetty hääparin niskaan monen mielestä aina, mutta tapa on oikeastaan suhteellisen tuore tulokas ja ollut käytössä vasta vajaat sata vuotta. Kun asiaa miettii tarkemmin, niin onhan se aika selväkin tapaus, jos ottaa huomioon että riisi ei näillä leveysasteilla kasva kovin menestyksekkäästi. Perinteeseen liittyy uskomus, että riisi symboloi hedelmällisyyttä ja vaurautta.

Nykyisin useat kirkot ovat kuitenkin kieltäneet riisin heittämisen kirkonportailla. Syy on yleensä se, että siivoaminen työllistää henkilökuntaa tai linnut syövät riisin ja kakkivat kirkon ympäristöön. Molemmat varmasti aivan päteviä syitä kiellolle, mutta onneksi riisin heittämiselle on myös vaihtoehtoja.

Saippuakuplat

Saippuakuplat ovat helppoja ja eivät tahraa pukuja ellei kuplia puhalleta aivan mielettömästi. Kuplat myös näyttävät kuvissa tosi kivoilta.

Ruusun terälehdet

Ruusun tai jonkun muun kukan terälehdet ovat toinen varsin hyvännäköinen vaihtoehto riisille. Terälehtiä tosin ei voi heittää ihan samalla tavalla kuin riisiä tai muuta painavampaa, joten se on syytä ottaa huomioon.

Sokeripohjainen sydänriisi

Olen nähnyt pariin otteeseen heitettävän sydänriisiä, joka on oikeasti tehty sokerista. En osaa sanoa maistuuko sokeririisi linnuille, mutta ainakin hiutaleet sulavat ensimmäisen vesisateen myötä, joten sydänriisi ei jää kirkon portaille kovin pitkäksi aikaa.

Raesokeri

Tämä on oikeastaan sama homma kuin sydänriisi, tosin huomattavasti edullisempaa ja näyttää kuvissa oikeastaan täysin samalta kuin oikea riisi. Sokerin kanssa täytyy muistaa että lämpimällä ilmalla se saattaa tahmata käsiä ja pukuja.

Sädetikut

Sädetikkuja ei tarvi tietenkään heittää hääparin niskaan, vaan vieraille voi jakaa ovella sädetikut sekä sytytysvälineitä ja he muodostavat kunniakujan palavien tikkujen kanssa. Sädetikut soveltuvat hienosti talvihäihin tai hieman syksymmällä pidettäviin häihin koska aurinkoisena kesäpäivänä tikut eivät näytä juuri miltään. On hyvä testata sytyttämisvälineet, koska kylmällä tuulisella säällä tähtisädetikun sytyttäminen tulitikuilla on aika hankalaa.