Halpa hääkuvaaja

halpa hääkuvaus, kaunis sormus

Halpa hääkuvaaja

maaliskuu 16, 2015
|

Suomessa keskiverron hääpäivän budjetti on jotain 5000€ ja 10.000€:n välillä ja tästä tietysti ison summan lohkaisevat ns. pakolliset menot:

  1. Hääpuvut
  2. Kukat
  3. Juhlapaikan vuokra
  4. Häämenu & juotavat

 
Lisäksi voidaan ajatella että ”pakollisiin” kuluihin kuuluu sormukset ja mahdollinen häämatka. Toki hääpäivään kuuluu paljon muutakin, eikä budjetilla varsinaisesti ole ylärajaa, jos vain lompakko kestää.

Jos lähdetään siitä, että budjetti on lähempänä 5000€, niin näiden menojen jälkeen käyttövarat ovat varmasti aika lähellä nollaa. Häävieraat määrittelevät budjettia siinä mielessä, että moni pienikin kustannus kertautuu henkilömäärän mukaan.  Vaikka kyseessä ei olisi kuin 2€:n arvoinen pikkulahja, se kerrottuna sadalla vieraalla onkin yhtäkkiä 200€ budjetista pois. Kun ”pakollisten” kulujen jälkeen kukkaro on tyhjä, aletaan usein miettiä että mistä voisi säästää.

Paljonko halpa hääkuvaus maksaa?

 

Aina kun tilataan palveluita ammattilaisilta, voidaan olettaa että niistä joutuu maksamaan jotain. Luotettavat ja ammattitaitoiset tekijät maksavat tietysti hieman enemmän kuin aloittelijat. Häät ovat siinä mielessä kuitenkin erikoinen tapahtuma, että useimmiten kyseessä on ainutkertainen tilanne, eikä hääkuvauksen ostamisesta ole useimmilla kovin paljoa kokemusta. Ystäviltä voi tietysti saada jotain vinkkejä, mutta kun etsitään oikeasti halpaa hääkuvausta, kovin usein käännytään Googlen puoleen ja päädytään erilaisille netin keskustelupalstoille. Palstoilta löytyy monenlaista ohjetta, hintahaarukkaa sekä kokemusta. Joku on saanut kuvaajan tonnilla, toinen satasella ja kolmas piti parin tonnin hintaa kohtuullisena verrattuna palveluun jota he saivat. Joukosta löytyy myös aina muutamia jotka ehdottavat että halvin hääkuvaus on tietysti ilmainen, ja hoituu kätevästi sukulaisten, ystävien tai jonkun aloittelevan harrastajan toimesta.

Ilmaisen hääkuvauksen ongelma

 

Laulussa sanotaan, että ”The best things in life are free”, mutta veikkaisin että oli kyseessä muut asiat kuin hääkuvaus. Kun jotain tarjotaan ilmaiseksi, silloin myös tuotteen tai palvelun arvo on hyvin lähellä nollaa. Hääkuvaus ei ole sama asia kuin maistiainen mikä tarjotaan kaupassa, eikä se ole myöskään mitään sellaista, jota ostetaan uudelleen kun edellinen on päässyt loppumaan.

Jos hääkuvaus tilataan tekijältä joka ei saa työstään asiallista korvausta, voi vain kuvitella kuinka kova motivaatio hänellä on tuottaa kauniita kuvia asiakkaan ainutkertaisesta päivästä. Sanonta ”Sitä saa mitä tilaa” pitää useimmiten valitettavan hyvin paikkansa. Yhteenvetona voi sanoa, että ammattilaista ei saa ilmaiseksi, eikä todennäköisesti halvallakaan. Pidempään hääkuvausta tehneet kuvaajat ymmärtävät, että työstä tulee saada asiallinen korvaus, ja juuri tästä syystä ammattilaiselta löytyy pidempi kuvaushistoria sekä kokemusta jota hääkuvauksessa tarvitaan.

Viralliset hääkuvat

 

Aina joskus kuulee puhuttavan ”virallisista hääkuvista” ja silloin tällöin näillä sanoilla kuvaustarjoustakin kysytään. Useimmille lienee kuitenkin selvää, että ei ole olemassa lakia joka määräisiä ”viralliset” hääkuvat, eikä lehteenkään ole pakko laittaa ilmoitusta. Toisinaan ajatellaan niin, että hääpäivästä ei haluta mitään muuta kuin pari ”virallisempaa” muotokuvaa, eikä muuta tarvita. Hääpäivän muotokuvaus sujuu kätevästi ja verrattain edullisesti valokuvastudiossa, mutta on tietysti turha odottaa kovin persoonallista hääkuvaa. Kyse on tietysti siitä, että studiossa kuvaajan täytyy keskittyä määrään, sillä studiokuvauksesta ei olla valmiita maksamaan paria satasta enempää. Joillekin tämä on tietysti ihan riittävä, mutta itse näkisin asian niin, että kun hääpäivään kuitenkin satsataan vähintään se, 5000-10000 euroa, niin olisi kovin sääli, jos kaikki muu jää ikuistamatta.

Itse en pelkkää studiokuvausta tee, mutta jos olette kiinnostuneet koko päivän dokumentaarisesta hääkuvauksesta, ottakaa yhteyttä heti kun hääpäivämäärä on lyöty lukkoon kalenteriin.