Hääpäivän jälkiviisaudet

Hääpari suutelee metsän keskellä, mustavalkoinen

Hääpäivän jälkiviisaudet

kesäkuu 3, 2013
|

Useimmiten häät sujuvat ihan mallikkaasti, siitä huolimatta että televisioissa näytetään hääohjelmia joissa kaikki ei mene ihan putkeen. Täytyy muistaa että televisiossa eletään katsojalukujen mukaan, ja mitä isompaa skandaalia sekä draamaa luvataan, sen enemmän se myös suuria massoja kiinnostaa. Mutta kohtuullisen monen hääkeikan jälkeen voin vakuuttaa, että valtaosa hääjuhlista menee todella hienosti, ainakin näin on käynyt omien hääasiakkaiden kohdalla toistaiseksi ja toivottavasti jatkossakin.

Jotain voi aina kuitenkin tehdä paremmin, joten olen tähän koonnut muutaman vinkin vuosien varrelta.

1. Anna luotettavalle ystävälle tehtäväksi hoitaa lahjapöytää. Usein hääjuhlissa on tapana, että heti onnittelun jälkeen vieraat jättävät tuomansa lahjat sille osoitetulle pöydälle. Varsinkin kaupungissa juhlapaikka saattaa sijaita aivan keskustassa, ja tässä on tietysti mahdollisuus että juhliin saapuu kutsumattomia vieraita kadulta. Pienet lahjat ja kirjekuoret lähtevät helposti varkaiden matkaan, joten lahjapöytävastaava voi hoitaa arvokkaat tavarat parempaan talteen heti onnittelun jälkeen.

2. Suurin osa häistä järjestetään kesällä ja sopivan aurinkoinen päivä sopii täydellisesti juhlaan. Joskus Suomessakin sää saattaa olla kesäisin tukalan kuuma, ja tähän on syytä varautua tietysti säätiedotuksia tarkkailemalla, mutta myös riittävällä määrällä ei-alkoholipitoista juotavaa. Vähintään vettä tulisi olla saatavilla jatkuvasti. Morsian voi myös varata toisen asun iltajuhlia varten, sillä iso ja painava perinteinen häämekko ei välttämättä ole kovin miellyttävä pitää päällä koko päivää. Toisekseen isossa mekossa vauhdikkaasti tanssiminen on jotakuinkin mahdotonta.

3. Tämä on oikeastaan itsestään selvää, mutta mainitaan tästä vielä kerran. Aloita juhlien suunnittelu sekä toteutus ajoissa. Käytännössä hääprojekti vie kaikkinensa noin 1-1.5 vuotta aikaa alkaen kirkon/juhlapaikan/valokuvaajan/bändin varauksella.Useimmat kirkot ottavat varauksia vastaan maksimissaan vuotta etukäteen. Hääpäivää edeltävät 1-5 päivää ovat kiireisiä, ja näin loppuvaiheeseen ei kannata jättää mitään ylimääräistä jos se vain suinkin on mahdollista hoitaa etukäteen.

4. Jos morsiamella on perinteinen valkoinen häämekko laahuksella, se todennäköisesti likaantuu päivän aikana. Puku on tietysti mahdollista pesettää asiansa osaavassa liikkeessä, mutta hommaa voi helpottaa ostamalla erityistä kankaan suoja-ainetta. Hääpuvun pesu ja silitys vaatii kokemusta joten jätä tämä toimenpide suosiolla ammattilaiselle.

5. Suomen kesä on tunnetusti epävakainen joka tarkoittaa käytännössä että pieni vesisade saattaa yllättää. Varatkaa kuvausta ja siirtymisiä varten kaunis iso sateenvarjo. Hääfoorumeilta varmasti löytyy uusia ja käyttämättömiä varjoja pareilta joiden hääpäivä on jo vietetty. Kaunis varjo toimii myös hyvänä rekvisiittana kuvauksiin ja suojaa tarvittaessa paahtavalta helteeltäkin.

6. Aika usein hääjuhlissa nähdään jonkinlainen slideshow tai videoesitys morsiamen ja sulhasen lapsuudesta ja yhteisestä matkasta. Jos esitys tapahtuu kannettavalta tietokoneelta, kannattaa tarkistaa että käytettävä tietokone on yhteensopiva videotykin / television liitäntöjen kanssa. Videoesitys todennäköisesti on tallennettu kannettavalle tietokoneelle, mutta ota tiedosto mukaan muistitikulla varmuuden vuoksi.

7. Tämä vinkki sopii morsiamelle, mutta yhtä hyvin myös häävieraille. Ota mukaan vaihtokengät, erityisesti jos hääpuvun kanssa käytettävät kengät ovat aivan uudet. Voit vaihtaa kengät sopivassa vaiheessa kun olette saapuneet juhlapaikalle. Vaihtokenkiä voi käyttää myös hääkuvauksessa mikäli puku on sellainen että kengät eivät näy sen alta.

8. Hääpäivän aikataulua ei kannata rakentaa minuutin tarkkuudella, vaan sopivaa väljyyttä on hyvä suunnitella tapahtumien välille. Joskus juhlissa nähdään yllättäviä ohjelmanumeroita jotka sekoittavat liian tiukan aikataulun totaalisesti. On hyvä että myös vierailla on ”vapaata” jolloin he voivat jaloitella ja tietysti keskustella tuttujen, sukulaisten ja hääparin kanssa.

9. Jos hääjuhlissa on alkoholitarjoilua, kannattaa keskittymistä vaativa ohjelma ajoittaa aikaisempaan iltaan. Mitä myöhempään ilta jatkuu, sitä vähemmän häävierailla on keskittymiskykyä.  Myöhäisillassa ihmiset yleisesti ottaen nauttivat musiikista, juomasta, tanssista ja vapaasta seurustelusta.

10. Hääpäivä on kiireinen ja moni asia tapahtuu silmänräpäyksessä. Muista varata ammattitaitoinen ja kokenut kuvaaja ikuistamaan hääpäivän tunnelmat tulevia vuosia ja vuosikymmeniä varten. Lisäksi hääparin kannattaa järjestää myös pieniä hetkiä toisilleen. Se voi olla vaikka ihan pari minuuttia kahdestaan pussailemassa kulman takana.