Hääleikit ja pelit

Hääleikki, kengät

Hääleikit ja pelit

toukokuu 29, 2012
|

Suomalaiseen hääperinteeseen kuuluu useimmiten jonkinlaisia leikkejä joilla saadaan vieraat liikkumaan ja osallistumaan päivään ihan konkreettisesti. Hääleikeissä on toki alueellisia eroja, mutta ehkä se kaikkein yleisin on kuitenkin morsiamen ryöstö. Tästä leikistä on useita versioita, joskus ryöstön kohteena on sulhanen, anoppi, tai kenties boolimalja. Leikin ideana on että ryöstetty asia tai henkilö saadaan takaisin suorittamalla tehtäviä joita rosvot määräävät. Joskus tehtävien suorittaminen jää sulhasen vastuulle, mutta hauskempaa on tietysti jos rosvot saavat osallistettua myös häävieraat. Erilaiset ryöstöt ovat parhaimmillaan hauskoja tunnelman kohottajia, mutta nämä ovat tietysti makuasioita, ja hääparin kannattaa kertoa järjestelytoimikunnalle hyvissä ajoin etukäteen heidän toivomuksistaan. Omasta mielestä sulhasen ”nöyryytys” ryöstöjen yhteydessä ei ole erityisen viihdyttävää, vaikka osalla häävieraista saattaa hauskaa ollakin. Aika usein kuulen myös että hääpari ei halua mitään yllättysohjelmaa, vaan haluavat tietää tarkalleen mitä illan aikana tulee tapahtumaan.

Toinen yleisimmistä on ns. ”tuttu juttu” -leikki jossa hääpari on selät vastakkain ja vastailevat kaason/bestmanin kysymyksiin. Vastaaminen tapahtuu joko omaa tai puolison kenkää nostamalla. Kysymykset yleensä liittyvät hääpariin ja tarkoituksena on hieman selvittää kuinka hyvin pari tuntee toisensa tai minkälainen mielikuva sulhasella ja morsiamella on itsestään. Tavoitteena on tietysti että hääpari vastaa mahdollisimman paljon samalla tavalla, mutta ”väärät” vastaukset ovat yleensä hauskempia.

Useimmat hääleikit ovat perinteisiä, ja näin hääkuvaajan ominaisuudessa olen niistä nähnyt useimmat, mutta aina silloin tällöin joku vanhakin leikki jaksaa naurattaa. Mieleen muistuu lakanan taittamisleikki jossa hääparin silmät sidotaan ja heidän täytyy viikata lakana mahdollisimman siististi yhdessä. Pari saa antaa ohjeita toisilleen jotta homma onnistuisi paremmin, mutta kaaso tai bestman on kertonut vieraille etukäteen että mahdollinen sananvaihto kuvaa tulevaa hääyötä. Tästä yhdistelmästä tulee yleensä hauskoja tilanteita jossa hääpari yrittää suoriutua tehtävästä mahdollisimman hyvin häävieraiden nauraessa katketakseen. Perheen pienimmiltä tämä leikki tosin taitaa mennä hieman ohi.

Hääleikit kuuluvat ollennaisesti Suomalaiseen hääjuhlaan, mutta jokaisen on tietysti syytä miettiä tarkasti minkälaisia leikkejä haluaa ja kuinka paljon. Olen usein kertonut asiakkailleni, että seremoniamestarin/kaason/bestmanin on hyvä pitää muutama leikki ”takataskussa” varmuuden vuoksi, mutta pakko jokaista ohjelmanumeroa ei ole vetää läpi jos vieraat tuntuvat viihtyvän ilmankin. Tärkeintä on että hääpari järjestää sellaiset juhlat joissa he viihtyvät itse ja jokaista vierasta ei voi eikä tarvitse miellyttää.