Erilainen häämarssi

häämarssi, fear of the dark

Erilainen häämarssi

joulukuu 19, 2010
|

Iltasanomien Muoti & Kauneus : Häät -palstalla kysytään voiko häämarssi olla Guns N’ Rosesin November Rain? Helsingin Herttoniemen seurakunnasta kerrotaan että tämäkin onnistuu, jos paikalle saadaan esimerkiksi jousikvartetti biisiä soittamaan, sillä kanttorilta tämä ei välttämättä irtoa. Jos halutaan jotain muuta kuin Mendelssonin häämarssi tai Prinsessa Ruusunen, on syytä ottaa asia puheeksi vihkivän papin ja kanttorin kanssa heti kuin mahdollista. Kirkon yleinen ohje on että musiikin on oltava ”Häämarssin on oltava paikkaan sekä tilaisuuteen sopivaa hengellistä musiikkia” ja ”On kuitenkin hyvä muistaa, että vihkiminen on jumalanpalvelus, ja myös sen musiikin tulee olla jumalanpalvelukseen sopivaa.” Voi olla että November Rain menee läpi Herttoniemessä, mutta uskaltaisin väittää että useimmissa seurakunnissa kyseinen kappale ei tulisi kyseeseen alkuunkaan. Käytäntöjä on yhtä monta kuin seurakuntiakin.

Ainakin tällaiselle 80-luvun lopulla teinivuosia viettäneelle valokuvaajalle biisi videoineen iskee kuin miljoona volttia. Vielä parempi jos saisi koko Guns N’ Roses -orkesterin vetämään biisin alkuperäisellä tavalla. Veikkaan että tämäkin on nähty ja koettu jonkun miljonäärin hääjuhlassa.

Eli rohkeasti keskustelemaan aiheesta heti kun hääpäivä ja kirkko on merkitty kalenteriin. Harvoin hääkuvaajan ominaisuudessa kuulee mitään kovin ”erilaista” häämarssia, mutta tulipa kerran kuultua Cradle of Filthin versio Fear of the Dark -biisistä. Sähkökitaroiden sijaan kuultiin biisistä viululla soitettu osuus, joka kuulosti kirkossa todella kauniilta. On tietysti hyvä pitää mielessä, että jos vihkiminen tapahtuu esimerkiksi juhlapaikalla käräjäoikeuden tuomarin tai maistraatin henkikirjoittajan suorittamana, voi häämarssi olla täysin hääparin toiveiden mukainen. Siviilivihkikaava on hyvin lyhyt (pari minuuttia) verrattuna kirkolliseen jumalanpalvelukseen, mutta usein vihkijä pitää jonkinlaisen puheen ennen varsinaisten ”tahdon” kysymyksien esittämistä. Seremonian voi suunnitella itse niin juhlavaksi tai pelkistetyksi kuin haluaa.

Iltasanomien jutun voit lukea täältä.