Hannele & Kalle

Hannele & Kalle

huhtikuu 18, 2011
|

Tammikuun loppupuolella kuvauskalenteriin oli merkitty Hannelen ja Kallen hääpäivä. Poikkeuksellisesti emme ehtineet näkemään kasvokkain ennen hääpäivää, mutta paikkasimme tätä asiaa pitämällä useamman palaverin Skypen välityksellä. Kalleen olin tutustunut jo vuosia aikaisemmin asuessani Helsingissä, joten oli mukava kuulla tällaisesta iloisesta juhlasta.

Kuten tapana on, kuvasin heidänkin hääpäivän dokumentaariseen tyyliin. Kaikki päivän ”kohteet” olivat suhteellisen pienellä alueella Helsingin keskustassa, joten jätin auton heti aamusta parkkiin. Autolla suhaamiseen, parkkipaikan etsimiseen ja mittarin kanssa sähläämiseen menee helposti enemmän aikaa kuin kävelemiseen paikasta toiseen, ainakin kun aivan Helsingin ydinkeskustassa liikutaan.

Aamu aloitettiin kampaamo Dynastiasta jossa olin sattumalta jo ennen morsianta. Oikeastaan oli hyvä olla hieman etuajassa, niin ehdin laittamaan kaikki kameratarvikkeet valmiiksi ja katselemaan hieman ympärilleni. Dynastia on kompaktin kokoinen ja tunnelmallinen kampaamo Punavuoressa, jossa oli eräs toinenkin morsian laitettavana samana päivänä. Oli oikeastaan aika hauska vertailla kuinka erityyliset kampaukset ja meikit molemmille tehtiin.

kampaus-vaelivaihe

Vaikka en olekaan kovin hyvin perillä naisten kampauksista, niin olen kuitenkin sen verran nähnyt kampaajien työtä, että välivaiheista ainakin näin maallikon on hyvin vaikea ymmärtää minkälainen lopullinen kampaus tulee olemaan. Välivaiheita on kuitenkin kiva kuvata, siinä pääsee kuvaaja vauhtiin ja kuvattavakin tottuu kameraan. Yleensä myös aamusella ei vielä kuvattavien ”hääpaniikki” ole iskenyt päälle.

G18-juhlasali

 

Varsinainen juhlapaikka oli G18 ja nimi johtuu Yrjönkadun ruotsinkielisestä nimestä eli Georgsgatan 18. Taisin joskus aiemmin kirjoittaa Facebookissa että olin lähdössä kuvaamaan yhteen ehkä tyylikkäimmistä juhlapaikoista, ja onhan tuo iso sali upea. Tässä kuvassa ei näy, mutta mielenkiintoinen yksityiskohta on salin eräs ylänurkka, joka on jätetty restaurointia edeltäneeseen asuunsa. On hurjaa ajatella kuinka huonoon kuntoon tämä tila oli aikoinaan päästetty. Tänä päivänä iso sali on tietysti täysin moderni tekniikaltaan, mutta entisajan tunnelma on osattu säilyttää. Hääpäivän aamuun jäi mielestäni aika paljon järjesteltävää, joka tosin johtui juhlapaikan aikataulusekoilusta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kaiken oli tarkoitus olla valmiina jo edellisenä päivänä, mutta se ei valitettavasti onnistunut. Jos hääpäivään jää paljon järjestelyä, niillä on tapana aiheuttaa ylimääräistä hermojen kiristystä ja aikataulumuutoksia.

kengaet-minna-parikka

Yksi päivän teemaväreistä oli tällainen vahva pinkki joka toistui kaikkialla aina kutsuista verkkosivuihin sekä asusteisiin. Tässä vielä Minna Parikat laatikoissaan odottamassa morsianta.

haeaemenu-tapakset

Mielestäni on hienoa, jos ja kun hääpari haluaa tehdä päivästään sellaisen, että se heijastelee molempien persoonaa jollakin tavalla. Hannelen ja Kallen häissä ”tuunausta” oli monessakin asiassa, mutta yksi erityisen hieno yksityiskohta oli ruokailu. Hääbuffet oli toteutettu kokonaan espanjalaistyylisinä tapas -annoksina joista jokainen sai koostaa lautaselleen oman kattauksen. Idea oli toimiva ainakin päätellen häävieraiden ilmeistä ja siitä kuinka nopeasti tapakset kävivät kaupaksi. Tuskin kukaan jäi kaipaamaan lihapullia ja perunoita :)

vihkisormus

Kirkossa oli käytössä yksi sormus joka on tässä kuvattuna Klaus K hotellilla, jonne hääpari tuli vaihtamaan vaatteet. Yleensä kuvaan sormuksen tai sormukset hyvissä ajoin, sillä loppupäivästä sormusta ei enää oteta pois eikä sen kuvaamiseen olisi oikeastaan aikaakaan. Kameralaukussa kannan mukana erästä erikoislinssiä jolla en kuvaa päivän aikana mitään muuta sormuksien lisäksi. Ja kuvaamisen jälkeen luovutan sormuksen takaisin sulhaselle/bestmanille todistajien läsnäollessa :)

haeaepari-kaapelitehtaalla

Tämä ja pari muutakin kuvaa jäi melkein ottamatta, sillä aamupäivän aikataulumuutoksien ansiosta tuli todellinen kiire ennen vihkimistä. Hääpäivän aikatauluissa melkein kaikki muu joustaa, mutta vihkiminen olisi hyvä toimittaa sille varattuna hetkenä, varsinkin jos kirkossa on muita hääpareja heti ennen tai jälkeen. Kuvaus kuitenkin onnistui ja saatiin hääparille tärkeät kuvat paikassa joka liittyy olennaisesti heidän tapaamiseen.

sulhasen-valmistelu

Vielä viime hetken säädöt ennen vihkimistä. Onneksi auttavia käsiä on yleensä tässä vaiheessa enemmän kuin tarpeeksi ja sulhanen voi keskittyä siihen, mitä papille pitikään sanoa.

sydaen-kengaenpohjassa

Sulhasen kengänpohjaan oli askarreltu tällainen hauska pieni yksityiskohta. Kenkäjuttujen suhteen kannattaa olla tietysti tosi tarkkana, sillä väärin mennessään nuoli olisi osoittanut joko kaason tai bestmanin suuntaan :)
helsinki-vanha-kirkko

Vihkiminen tapahtui Helsingin Vanhassa Kirkossa joka oli kävelymatkan päässä juhlapaikasta. Lyhyt seremonia sopi tämän parin tyyliin ja he astelivat avioon saksofonimusiikin tahdissa. Biisi oli James Van Heusenin säveltämä Love & Marriage joka parhaiten tunnetaan Pulmuset -televisiosarjan tunnusmusiikkina.

death-by-chocolate

En tiedä onko ”Death by Chocolate” joku virallinen resepti suklaakakulle, mutta tähän kakkuun tuo luonnehdinta sopi mielestäni täydellisesti. Kakussa oli suklaata kaikissa mahdollisissa muodoissa, sisällä aprikoosihilloa ja päällä vielä kultahileitä. Aivan täydellinen kakku hyvän kahvin kanssa.

sulhasen-isaen-puhe

Illan aikana kuultiin useita hyviä puheita. Niin hääpari kuin vieraatkin kuuntelivat liikuttuneina varsinkin vanhempien puheita. Kyyneliltäkään ei vältytty, mutta nehän kuuluvat asiaan.

haeaetervehdys-liitutaululla

Loppuillasta järjestimme mahdollisuuden häävieraille jättää pienen kuvatervehdyksen hääparille. Vieraat kirjoittivat viestinsä liitutauluun ja poseerasivat kameralle sitten yksin, kaksin ja muutaman hengen ryhmissä. Aika moni viesteistä oli senverran kryptisiä että varsinainen merkitys aukeaa ainoastaan hääparille. Tässä päähenkilöiden astetta rennompi poseeraus :)

haeaetanssi

Tämä ruutu on kuvattu häätanssin aikana ja fiiliksen voi aistia hääparin katseista. Kuten arvata saattaa, häätanssi ei ollut valssi. Näin hääkuvaajana tuntuu siltä että valssia ei vedetä enää kovinkaan monessa hääjuhlassa, vaan mieluummin jotain mikä sopii hääparin tyyliin paremmin. Tosin joskus hääpari saattaa harrastaa tanssia, jolloin valssinkin voi vetää todella tyylikkäästi kun taitoa löytyy.

haeaekimpun-heitto

G18 on tietysti upea juhlapaikka ja bonuksena löytyy yläkerta, josta voi heittää morsiuskimpun sekä sukkanauhan niin halutessaan. Tässä taisi käydä tosin niin, että häävierailla oli niin hauskaa, että ainakin osalta kimpun heitto meni totaalisesti ohi. Kannattaa myös jotenkin koordinoida heittoa siten, ettei kimppu tai sukkanauha jää roikkumaan kattokruunusta :)

georgsgatan-g18

Illan viimeisen ruudun nappasin hääparista kun he poistuivat hotelliin lepäämään ja valmistautumaan häämatkalleen. Tämä kuva on otettu aivan G18 juhlapaikan läheisyydessä kadulla varttia yli yksi yöllä. Kaupunki oli hiljainen ja taivaalta satoi pieniä lumihiutaleita.

Mitä on dokumentaarinen hääkuvaus?