Pölyä kennossa

Pölyä kennossa

tammikuu 9, 2009
|

Photojojolla oli tässä taannoin hyvä artikkeli pölystä, joka kertyy kameran sisään ja miten siitä pääsee eroon. Pölyä ei yleensä pokkareiden sisälle pääse, mutta järkkäreissä hiukkaset hiipivät sisään joka ikinen kerta kun objektiivia vaihtaa. Pölyhiukkaset näkyvät kuvissa yleensä tummina pilkkuina tai läiskinä. Jos pölyä on päässyt kertymään paljon, se laskee kontrastia, heikentää valovoimaa ja tekee kuvista ylipäätään ”likaisen” näköisiä.

Uusissa kameroissa on nykyään usein jonkinlainen pölynpoistomekanismi, mutta itselläni ei vielä tällaista kameraa ole ollut hyppysissä, joten en osaa sanoa tällaisen systeemin toimivuudesta oikein juuta enkä jaata. Ilmeisesti systeemit toimivat enemmän tai vähemmän mekaanisesti ja irroittavat pölyhiukkaset kennon päällä olevasta lasista. En tiedä päätyvätkö hiukkaset sitten jonnekin erikoisluukkuun vai jäävätkö ne vain leijailemaan jonnekin ilmaan.

Pöly kamerassa on ikäänkuin allergia, parhaiten ongelmilta säästyy kun allergian aiheuttajaa välttää. Lääkkeitäkin on, mutta niillä hoidetaan oireita, ei ongelman aiheuttajaa. Ykköshomma on siis pitää kameralaukku puhtaana, vaihtaa objektiivia pölyttömässä paikassa mikäli mahdollista ja vaihdon aikana voi vielä pitää kameraa siten, että kenno osoittaa alaspäin. Näin sisällä olevat pölyhiukkaset ainakin teoriassa leijailisivat alaspäin ja ulos kamerasta.

Lisäksi on olemassa erilaisia pensseleitä jotka ovat suunniteltu nimenomaan kennon, tai pikemminkin kennon edessä olevan lasin puhdistamiseen. Sanomattakin lienee selvää, että tavallisen pullasudin tai puuterihuiskun kanssa ei ole kameran sisään mitään asiaa. Pensselillä ei ole tarkoitus hinkata lasia, vaan toiminta perustuu pääasiassa staattiseen sähkövaraukseen, joka vetää pölyhiukkaset puoleensa. Lisäksi on olemassa kertakäyttöisiä ”märkiä” pensseleitä joilla pitäisi irrota hiukkaset, mitkä eivät kuivalla pensselillä lähde, esim. siitepöly voi olla aika tiukassa. On syytä pitää mielessä, että melkein jokainen kameravalmistaja ilmoittaa takuun raukeavan jos kennon puhdistus tehdään omin neuvoin. Suurimmilla kameravalmistajilla on varmasti myös omat huoltopisteensä, jossa puhdistus voidaan tehdä korvausta vastaan.

Ja tähän loppuun vielä linkki sivulle missä paljon lisää infoa Lontoon kielellä.