Nikon D300s testi osa 2

Nikon D300s testi osa 2

Niin valokuvauksessa kuin videokuvauksessa, valon määrä ja laatu ovat molemmat äärettömän tärkeitä tekijöitä. Sain taannoin Nikon D300s kameran lainaan ja tarkoitus oli testata erityisesti kameran videokuvausominaisuuksia sekä kuvanlaatua vähäisessä valossa / korkeilla herkkyyksillä. Suomen talvi näytti jälleen sitä ankeinta puoltaan, ja kuvausviikon sää oli jotakuinkin harmaakortin veroista, auringosta tai väreistä ei näkynyt pilkahdustakaan.

D300s kameran yksi isoimpia uudistuksia on 720p HD videokuvaus. Kuvauksen saa kätevästi kytkettyä suoraan takapaneelissa olevasta Lv (Live View) nappulasta, joka tosin mielestäni saisi olla hieman kookkaampi. Ainakin näin talvipakkasilla hansikkaat kädessä pienen napin painaminen on välillä hankalaa. Lv-napista livenäyttö kytkeytyy päälle, ja varsinaisen nauhoituksen voi käynnistää ”keskinapista” eli tarkennuspisteen valitsimen keskellä olevasta nappulasta. On hyvä huomata, että videopätkät ovat yhtäjaksoisesti maksimissaan 5 minuuttia pitkiä, jonka jälkeen täytyy aloittaa uuden pätkän nauhoitus. Videomoodissa on nykyisin mahdollisuus automaattitarkennukseen, mutta käytännössä se on aivan liian hidas ja vähäisessä valossa vielä hitaampi. Onneksi myös manuaalitarkennus onnistuu, ja tähän auttaa että videokuvaa voi zoomata näytöllä. Eli vanha kunnon 1. zoomaa kohteeseen 2. tarkenna 3. rajaa kuva uudelleen -temppu toimii edelleen.

Videomoodissa ei valitettavasti ole mahdollista säätää käsin aukkoa, suljinaikaa tai edes herkkyyttä, joten video-ominaisuus ei ole ainakaan allekirjoittaneelle kovin käyttökelpoinen. Valkotasapainoa pystyy onneksi vaihtamaan ja herkkyyttäkin voi tavallaan säätää ”huijaamalla” kameraa AE lockin kautta, mutta menetelmä on epätarkka ja äärettömän epäkäytännöllinen. Loppupeleissä fiilikset ovat hyvin ristiriitaiset, toisaalta d300s on erinomainen digijärkkäri, mutta video-ominaisuus ei todellakaan ole samalla tasolla. Toivottavasti käsisäädöt ja 1080p kuvaus saadaan käyttöön tulevien ohjelmistopäivityksien myötä.

Tässä vielä lyhyt esimerkkipätkä, allaolevista linkeistä pääsee katsomaan videon suoraan Vimeon sivuilla täysilaatuisena. Pätkää ei ole editoitu tai säädetty millään tavoin. Kamerassa oli kiinni Nikonin 18-200 objektiivi jonka vakaaja toimii siis myös videokuvauksen aikana.

D300s video test from Juha Sompinmäki on Vimeo.

Pätkän loppuvaiheessa (ohikiitävä bussi) tulee esille näitä HDSLR-kameroita edelleen vaivaava ”rolling shutter” ongelma, eli nopeassa sivusuuntaisessa liikkeessä pystysuorat linjat vääntyvät ikävällä tavalla vinoon. Ongelma esiintyy useimmiten kun kameraa liikutetaan liian vauhdikkaasti, mutta myös jos kohteet liikkuvat nopeasti suhteessa kameraan. Rauhalliset kameraliikkeet vähentävät efektiä ja ongelman korjaamiseksi on olemassa myös erillinen plugi ainakin suositulle After Effects ohjelmalle.

Nikon D300s testi osa 1 täällä.