Nikon D300s testi osa 1

Nikon D300s testi osa 1

joulukuu 17, 2009
|

Edellisellä viikolla sain testiin Nikonin crop-kennoisten kamerarunkojen lippulaivamallin D300s:n. Olen ehtinyt hypistellä runkoa messuilla ja kaupan tiskillä pariin otteeseen, mutta nyt luvassa hieman kokemuksia oikeista kuvaustilanteista. Kamera on päivitetty versio edellisestä D300 mallista, kuitenkin muutamilla eroavaisuuksilla. Tässä ehkä tärkeimmät:

1. 720p HD videokuvaus 24fps
2. Nopeampi sarjakuvaus, 7 ruutua sekunnissa, 8 ruutua akkukahvan kanssa
3. Quiet-kuvausmoodi
4. Muistikorteille tuplapaikka, CF + SD
5. Parempi autofocus

Nikonin kameroiden käytettävyys on aina ollut ihan omassa luokassaan, eikä suurempia muutoksia ole tehty nappuloiden sijaintiin tai ergonomiaan muutenkaan. Kamera istuu käteen kuin hanska ja nappulat ovat juuri niissä paikoissa missä niiden pitääkin olla. Kameroiden ergonomiassa on kysymys tietysti myös tottumuksesta, mutta väitän silti että D300s on helppo omaksua vaikka olisi käyttänyt muita kamerarunkoja. Kyse on pitkälti siitä, että kaikki ylimääräinen on poistettu ja perustoiminnot ovat nopeasti käytettävissä. Käytettävyys korostuu varsinkin näin talvella kun kameraa usein käytetään ulkona hanskat kädessä tai ylipäätään kuvaustilanteessa, jossa ei ole aikaa kelailla menuja.

Lähestulkoon kaikki Nikonin tekemät linssit käyvät D300s runkoon, joten valikoimaa riittää. Osan manuaalilinsseistä saa jopa toimimaan aperture priority moodissa, jolloin runko päättelee valotusajan valitun aukon mukaan. D300 mallissa ollut autofocuksen säätö on myös mukana. AF Fine-Tune adjustment on varsin kätevä keino säätää esimerkiksi vähän vanhempien filmirungoille tarkoitettujen linssien tarkennusta.

D300s:n sarjakuvaus 7 ruutua sekunnissa on riittävä useimmissa tilanteissa ja vauhtia saa vielä kasvatettua akkukahvan myötä. Käytännössä nuo suuremmat kuvausnopeudet liittyvät urheilu- tai uutiskuvaukseen, itse en välttämättä kuvaa näin vauhdikkaasti. Mikäli kuvanlaatu on tärkeämpää kuin kuvausnopeus, on mahdollista raakakuvia (NEF) tehdessä valita 14bittinen moodi 12bittisen sijaan. Lyhyessä testissä en huomannut mitään huikeaa eroa kuvanlaadussa, mutta kuuleman mukaan nuo ylimääräiset bitit auttavat nimenomaan ääripäissä, eli tumman ja kirkkaan alueen säädöissä. 14-bittisyys laskee kuvausnopeutta 2.5 ruutuun sekunnissa. Lisää aiheesta täältä.

Tässä yksi kuva D300s kameralla kuvattuna taannoiselta Tampereen valokuvauskävelyltä. Tästä kamerasta on vielä paljon sanottavaa, mutta palataan asiaan uudemman kerran jotta nämä jutut pysyvät vielä luettavan mittaisina :)

Nikon D300s testikuva

Lue myös testin toinen osa