Häiden suunnittelu ja valmistelu

Häiden suunnittelu ja valmistelu

MTV3:n ylläpitämään Helmi-blogiin tupsahti mielestäni mielenkiintoinen artikkeli häidän suunnitteluun ja valmisteluun liittyen. Jutussa pohditaan järjestelyä monelta eri kantilta, ainakin morsianten mielestä tuo kaikki on kuitenkin ihanaa aikaa, vaikka uskaltaisin väittää että niitä kauhutarinoitakin löytyy, kun mikään ei mene kohdalleen ja h-hetki vain lähestyy päivä päivältä.

Kaksi kolmesta parista haluaa edelleen avioitua kesällä, mikä ei liene yllättävää. Jos kuitenkin voi kuvitella järjestävänsä juhlat jonain toisena ajankohtana, esimerkiksi syksyllä, erityisesti juhlapaikat ovat paljon vapaammin valittavissa ja ruuhkalta säästyy. Tyypillinen hääbudjetti sijoittuu 4000-7000 euron haarukkaan ja maksajia ovat useimmiten hääpari ja vanhemmat yhdessä. Yksi suurimmista yksittäisistä menoeristä on pitopalvelu, jonka hintahaitari on kovin venyvä, riippuen menusta ja luonnollisesti vieraiden lukumäärästä. Ruokailua suunnitellessa on hyvä miettiä myös kuka hoitaa tarjoilun, kattaustarvikkeet, koristelut, siivouksen jne.

Moni hääpari haluaa edelleen hoitaa juhlajuomat itse, kenties sieltä Tallinnanlaivalta tai muualta. On syytä huomioida, että jokaisessa juhlapaikassa ei ole sallittua nauttia omia juomia, esimerkiksi jos paikalla on hallussaan A-oikeudet.

Artikkelissa ei ole pitkää pätkää minua eniten kiinnostavasta alueesta, eli hääkuvauksesta, mutta mainitaan kuitenkin että varsin useat hääparit luottavat ammattilaiseen kuvauspalveluihin. Pahimmassa tapauksessa kuvausta ei ole mietitty ollenkaan tai toivotaan että joku sukulainen hoitaa sen ”siinä sivussa”, palkkiolla joka on tuotu sieltä samaiselta Tallinnanlaivalta.

Yllättävää mielestäni artikkelissa oli se, että ilmeisesti kysyntää ei juurikaan ole ”avaimet käteen” hääpaketeille, vaan hääpari mielellään haluaa järjestää ainakin joitain osia omista juhlistaan. Tiedän että esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa valmiit paketit ovat varsin suosittuja, onkohan niin että tämäkin trendi on vasta tuloillaan tänne pohjolaan.