Tositarina häiden suunnittelusta a’la Neiti Stressaaja

Häät voi suunnitella monella tavalla. Jokaisella parilla on oma persoonallinen tyylinsä ja lähestymistapansa. Jotkut päättävät hääpäivän puolen vuoden päähän, kun taas toisilla aikaa itse h-hetkeen voi olla kolmatta vuotta. Suunnittelun aikatauluttamiseen vaikuttavat vahvasti juhlan luonne ja vierasmäärä sekä mahdolliset erityistoiveet koskien esimerkiksi juhlapaikkaa ja kirkkoa.

Suunnittelun aloitus

Itse olen krooninen stressaaja ja helmikuun 2011 morsian. Meillä hääpäivä päätettiin aikanaan puolentoista vuoden päähän. Valintaan vaikuttivat henkilökohtaiset mieltymyksemme (lähinnä juuri vuodenaika) ja ymmärrys siitä, että hääkassan kerääminen puolessa vuodessa olisi ollut meille mahdotonta. Nyt reilun puolen vuoden jälkeen voi vain ihmetellä, mihin 6kk jo hurahti.

Kuten sanottua, olen stressaajaluonne ja onnistun kehittämään lähes tyhjästä stressinpoikasen sekä lietsomaan itseni tahattomasti pienoiseen paniikkiin. Puolentoista vuoden pituinen suunnitteluaika olikin täydellinen ratkaisu meidän kohdallamme. Me lähdimme liikkeelle ehkä hieman toisella tavalla kuin monet muut. Ensimmäinen hankintamme oli minun hääpukuni. Siitä päästiin vauhtiin myös häiden teeman kanssa. Seuraavaksi lähdimme perinteisemmälle linjalle ja päätimme sekä varasimme juhlapaikan. Aikaisin liikkeellä olevilla on valinnanvaraa ja hyvät mahdollisuudet saada toiveensa toteen. Kolikolla on kuitenkin myös toinen puoli, on mahdollista olla ”liian ajoissa”. Yritysten toimintatavoissa on eroja: esim. yhdelle pitopalvelulle oli jo varauksia puolentoista vuoden päähän, kun taas toinen yritys vastasi, ettei kykene vielä antamaan tarjousta kyseiselle ajankohdalle.

Hyödyllistä opittua

Suosittelen hyödyntämään mahdollisuuden muuttaa mieltään ja vertailla tarjouksia eri yrityksiltä. Tiukassa aikataulussa ei olisi samanlaista tilaisuutta. Me olemme tähän mennessä onnistuneet saamaan kaiken haluamamme. Piinallisinta on ollut kirkon varaamisen odotus. Paikkakohtaisia eroja varmaankin on, mutta esimerkiksi meidän oli mahdollista varata kirkko aikaisintaan vuotta ennen häitä. Nyt reilut 10kk ennen häitä meillä on suurimmat asiat varattuina (kirkko, juhlapaikka, valokuvaaja sekä ruoka, kakku ja tarjoilijat tiedossa) ja meneillään eräänlainen suvantovaihe. Joitain asioita ei voi tehdä vielä tässä vaiheessa ja välillä turhauttaa, kun voi vain odottaa. Tämänkin ajan olen kuitenkin päättänyt käyttää hyödyksi askartelemalla paikka- ja kutsukortit valmiiksi odottelemaan tekstien liittämistä loppuvaiheessa. Tulevien tehtävien pohjustamisesta on hyötyä myöhemmin, kun häät lähenevät. Itse en halua viettää hääpäivän aamua leikaten ja liimaten menukorttien tms. parissa.

Pitkä suunnitteluaika mahdollistaa kiireettömyyden ja tehtävien kätevän rytmityksen. Suosittelen tekemään kaiken mahdollisen hyvissä ajoin ja valmistelemaan myöhempiä töitä. Krooninen stressaajakin stressaa mieluummin vähän tyhjästä kuin paljon oikeasti tekemättömistä asioista. Veikkaan, että jonkinasteinen hoppu tulee kuitenkin viimeistään häitä edeltävällä viikolla. Kaikista mieluiten yrittäisin nukkua häitä edeltävän yön hyvin tai vaihtoehtoisesti höpöttäisin ja kikattelisin kaason kanssa kunnes uni vie voiton. Stressin aiheet on parasta minimoida. Päivä on suuri ilman stressiäkin.

Kurkistus tulevaan

Meillä häiden järjestely on vielä kaiken kaikkiaan hyvinkin vaiheessa. Jatkossa on tarkoitus vielä muokata jo hahmoteltua vieraslistaa, hankkia pöytiin liinoja ja koristeita, varailla parturia ja kampausta ja meikkiä, etsiä asusteita ja kenkiä, miettiä musiikkia ja pitää tiivistä yhteyttä avustajien kanssa, varata hääyöpaikka, hankkia juomat Viron maalta, järjestää lemmikeille hoitopaikat, varata pappi ja kanttori, hommata hääauto, varata mahdollinen musiikkiesitys kirkkoon ja suunnitella vihkiseremonia ja kasata ohjelma juhlapaikalle sekä paljon muuta, jota ei vielä osaa tarpeeksi syvällisesti ehkä ajatella. Puolen vuoden päästä olen jo paljon viisaampi morsian. Innolla jatkoa odottaen…

Jatta