Hääkuvaus UKK / FAQ

Kysymyksiä hääkuvauksesta

Miten paljon hääkuvaukseen olisi järkevää sijoittaa?
Ainoaa oikeaa vastausta tähän kysymykseen ei tietysti löydy, mutta yksi näkökulma aiheeseen on se, että hääpäivä on ainutkertainen tapahtuma elämässä. Useimmat hääparit kertovat myöhemmin että hääpäivä on yksi heidän elämänsä tärkeimmistä päivistä. Kun asiaa lähestyy tästä näkökulmasta, lienee selvää että hääkuvaukseen voi olla järkevää sijoittaa hieman enemmän kuin kertakäyttökameran hinnan. Hääpäivään halutaan tietysti panostaa monin tavoin ja hääkuvaukseen sijoituksen voi suhteuttaa muuhun budjettiin. Kannattaa muistaa että lähestulkoon kaikki muu on katoavaista, paitsi muistot ja valokuvat.
Miksi dokumentaarinen hääkuvaus eikä studiokuvausta?
Dokumentaarinen hääkuvaus on mielestäni ehdottomasti paras tapa kuvata hääpäivä. Kun kuvataan päivän tapahtumia miljöössä, kuvataan hääpäivän tarinaa joka koostuu aidoista ilmeistä ja tunnelmista. Studiokuvaus rajoittuu studioon ja siellä käytettävissä oleviin taustoihin, rekvisiittaan ja valoihin. Harva studio kuitenkaan on valmis tekemään suuria muutoksia, koska hääkuvausta studioissa tehdään enemmän tai vähemmän liukuhihnalla eikä uusiin järjestelyihin ole mahdollisuutta. Tekemääni dokumentaariseen hääkuvaukseen kuuluu aina ns. “viralliset” kuvat jotka tehdään miljöössä hääparin toiveiden mukaan.
Mitä etua on ammattikuvaajasta hääkuvaajana?
Ammattikuvaajan palkkaamisesta hääpäiväksi on useita etuja. Olen kysynyt asiakkailtani mikä on heille tärkeintä ammattilaisen palkkaamisessa, ja lähes poikkeuksetta tärkein syy on se, että kuvat onnistuvat varmasti. Toisekseen ammattilaisen ottamat kuvat ovat yksinkertaisesti parempia koska hänellä on kokemusta ja näkemystä kuvaukseen. Yhtä lailla kuin pitopalvelu, vihkiminen, sormukset jne. jätetään ammattilaisten huoleksi, niin on syytä tehdä myös valokuvauksen suhteen.
Mikä on kuvaustyylisi?
Kuvaan häitä dokumentaarisella tyylillä joka käytännössä tarkoittaa sitä, että valokuvissa nähdään aitoja ilmeitä, eleitä ja tilanteita. Tarkoitus on että hääpari sekä häävieraat voivat nauttia päivästä täysillä ilman huolta valokuvauksesta. Useimmiten häävieraat ovat mielissään myös siitä, että en pyydä heitä poseeraamaan tai vaadi “lisää hymyä”. Tekemääni dokumentaariseen hääkuvaukseen sisältyy aina portretit miljöössä eli ne ns. “viralliset hääkuvat”. Potretit kuvataan eri tyylillä ja käytämme aikaa enemmän valaisuun, asentoihin ja kuvaideaan.
Kuinka monta kuvaa saamme sinulta?
Kuvaan dokumentaariseen tyyliin, joten kuvia tulee koko päivän aikana tehtyä varsin huomattava määrä. En kuitenkaan ole määritellyt tarkkaa kuvamäärää jonka otan, vaan kuvaus tehdään tilanteen mukaan ja mieluummin laatua kuin määrää. Lopullisia valmiiksi käsiteltyjä kuvia on yleensä useita satoja.
Miten käy miljöökuvauksen jos hääpäivänä sataa?
Suomen kesäsää on tunnetusti oikukas, mutta kaikkeen voi varautua ja niin myös sateeseen. Jos näyttää siltä, että sadetta ei voi välttää, suunnittelen miljöökuvauksen sellaiseen kohteeseen jossa sateesta ei ole haittaa. Lisäksi on täysin mahdollista että käytetään esimerkiksi kaunista ja tyyliin sopivaa sateenvarjoa elementtinä kuvassa.
Kuvaatko yksin vai assistentin kanssa?
Kuvaan pääsääntöisesti yksin enkä käytä ns. “associate” kuvaajia vaan asiakas tietää tarkalleen kuka kuvaa ja minkälaisella tyylillä. Mikäli asiakas haluaa, kauttani on mahdollista saada myös kakkoskuvaaja, esimerkiksi kirkkoa varten. Kakkoskuvaajan tehtävä on kuvata niitä henkilöitä ja tilanteita joihin toinen kuvaaja ei ehdi. Esimerkiksi kirkossa kakkoskuvaaja voi kuvata morsiamen ja sulhasen vanhempia ja muita häävieraita samaan aikaan kun ykköskuvaaja keskittyy hääparin kuvaamiseen.
Minkälaisia tekemäsi hääkirjat ovat?
Hääkirjat ovat upeita kuvakertomuksia hääpäivästä ja kaikesta siitä mitä päivän aikana tapahtuu. Kirja suunnitellaan yhteistyössä hääparin kanssa ja kaikki kirjan sivuille päätyvät kuvat käsitellään erityisellä huolella. Kirjoissa on 80 sivua, kovat kannet ja sisäsivut painetaan paksulle paperille joka toistaa värit upeasti. Otan aina mukaan kuvauspalaveriin muutaman tekemäni kirjan, jotta asiakas saa paremman käsityksen millaisesta hääkirjasta on kyse.
Kuinka kauan olet kuvaamassa hääjuhlassa?
Dokumentaarinen hääkuvaus käsittää aina koko hääpäivän kuvauksen. Kuvauspalaverissa neuvottelemme tarkemmin mihin aikaan kuvaus aloitetaan ja käymme päivän ohjelman tarkasti läpi. Useasti olen mukana heti aamusta kampaajalta/meikistä lähtien, mutta joskus aloitamme vasta hieman myöhemmin, esimerkiksi muotokuvien tekemisellä kun morsian ja sulhanen ovat valmiita. En tee hääkuvausta “tuntityönä” vaan kuvaukseen varataan aina koko päivä. Hääjuhlassa olen kuvaamassa myöhäisiltaan saakka.
Voitko käsitellä kuvia jälkikäteen?
Kaikki asiakkaalle antamani kuvat ovat läpikäyneet peruskuvankäsittelyn, joka tarkoittaa että kuvan kirkkaus, kontrasti sekä väritasapaino on säädetty erikseen. Lisäksi hääparin kanssa valitaan muutamia huippukuvia jotka käsittelen vielä erikseen. Jälkikäsitellessä on mahdollista tehdä korjauksia kuvan kaikkiin osa-alueisiin, yleisimmin retusoidaan henkilöiden kasvojen ihoa sekä poistetaan vaatteista tai muualta kuvasta roskia ja muita häiritseviä elementtejä. Kaikessa kuvankäsittelyssä tavoitteena on luonnollinen lopputulos.
Kuinka aikaisin hääkuvaus kannattaa varata?
Hääkuvaaja kannattaa varata oikeastaan heti kun hääpäivä on tiedossa. Luonnollisesti kesälauantait ovat kaikkein suosituimpia hääpäiviä, joten jos aiot viettää häitä kesällä, ole yhteydessä valokuvaajaan mahdollisimman aikaisin. Suosittuja ovat myös erilaiset “numerohääpäivät” kuten 10.10.2010 tai 8.8.2008.
Teemmekö jotain sopimusta hääkuvauksesta?
Teen asiakkaan kanssa aina kirjallisen kuvaussopimuksen kahtena kappaleena jossa määritellään tarkemmin minkälaisesta kuvauksesta on kyse.
Saammeko kuvat tiedostoina? Voimmeko teettää kuvia itse haluamassamme paikassa?
Hääkuvat saatte DVD-levyllä valmiiksi käsiteltyinä tiedostoina. Levyllä on mukana täysikokoiset kuvat paperikuvien teettämistä varten, sekä pienennetyt jotka soveltuvat hyvin esimerkiksi verkkosivuille tai sähköpostilla lähetettäviksi. Lisäksi myönnän henkilökohtaisen käyttöoikeuden kaikkiin otettuihin kuviin, eli asiakkaalla on oikeus teettää kuvista paperikuvia, canvastauluja jne. haluamassaan paikassa.
Voimmeko laittaa hääkuvia verkkosivuille, esimerkiksi Facebookkiin?
Kyllä, myöntämäni henkilökohtainen käyttöoikeus kattaa tämäntyyppisen käytön.
Voimmeko kertoa kenestä / millaisia kuvia haluamme?
Toki. Jos mielessä on esimerkiksi jokin tietty ryhmäkuva tms. niin on hyvä että asiasta on keskusteltu etukäteen. Yksikään hääpäivä ei mene sekunnin tarkkuudella ohjelman mukaan, mutta asiat sujuvat paljon mutkattomammin kun niistä on tieto etukäteen.
Mihin aikaan kuvaaja saapuu paikalle?
Saavun paikalle sovitun aikataulun mukaisesti. Usein kuvaus aloitetaan aamusta kampaajalta tai hieman myöhemmin miljöössä tehtävillä muotokuvilla.
Miten kuvaaja pukeutuu hääjuhlaan?
Pukeudun tilanteen ja etiketin vaatimalla arvokkuudella, eli tummaan pukuun.
Kuvaatko osan kuvista myös mustavalkoisina?
Otan kaikki kuvat lähtökohtaisesti värillisenä ja myöhemmin jälkikäsittelyssä osa kuvista voidaan muuntaa mustavalkoisiksi. Tällä tavallaan saavutetaan paras mahdollinen kuvanlaatu ja osa kuvista aina näyttää paremmilta mustavalkoisina.
Minkälaisella kameralla kuvaat?
Kuvaan Nikonin järjestelmäkameralla ja kameralaukusta löytyy kattava setti objektiiveja eri tilanteisiin. Mukana kulkee myös langaton ja akkukäyttöinen salamakalusto jolla pystyn valaisemaan esimerkiksi muotokuvat missä tahansa miljöössä, sisällä tai ulkona.
Mitä tietoja haluat minulta kun tiedustelen hääkuvauksesta?
Jos lähetät viestin esimerkiksi yhteydenottolomakkeella, kannattaa kertoa vähintään päivämäärä sekä paikka. Kaikki muu tieto on plussaa, mutta ei mitenkään välttämätöntä.
Haluamme että kuvaat hääpäivämme, miten asiassa edetään?
Yhteydenoton jälkeen teen tarjouksen niiden ajatuksien pohjalta joista olemme keskustelleet ja sovimme suunnittelupalaverin. Mahdollisuuksien mukaan pyrin aina tapaamaan hääasiakkaani vähintään kerran kasvokkain jolloin voimme puhua tarkemmin koko hääpäivän ohjelmasta, toiveista ja yksityiskohdista. Suunnittelupalaverin lopuksi teemme kuvaussopimuksen kahtena kappaleena. Kuvauspäivä on varattu teille varausmaksun myötä, joka on 30% kuvauksen kokonaissummasta. Loppusumma maksetaan hääkuvauksen jälkeen.
Mikä ajankohta häille on kuvauksen kannalta otollisin?
Suomalaiset pitävät edelleen eniten kesähäistä. Syynä suosioon lienee pääosin perinteet mutta tietysti myös verrattain lämpimällä säällä on merkitystä. Kuvauksen kannalta vuodenajalla ei juurikaan ole merkitystä, ammattikuvaaja tekee hyviä kuvia ajasta ja paikasta riippumatta. Kyse on pitkälti makuasioista, erityisesti miljöökuvauksessa talviset maisemat voivat olla varsin kauniita, mutta toisaalta kesällä on mukavampi kuvata ulkona.
Teetkö hääkuvausta muualla kuin Tampereella?
Suurin osa tekemistäni hääkuvauksista tapahtuu Etelä-Suomen / Länsi-Suomen lääneissä ja autolla toki pääsee lähes minne tahansa.
Missä vaiheessa hääpäivää muotokuvat kannattaa ottaa?
Muotokuvat miljöössä on mielestäni kaikkein paras ottaa hyvissä ajoin ennen vihkimistä. Suosittelen että kuvauksen ja vihkimisen väliin jätetään vähintään noin puoli tuntia, jotta vältytään viime hetken paniikilta. Joskus hääpari tapaa hääpäivänään ensimmäisen kerran vasta kirkossa jolloin kuvaus täytyy sijoittaa myöhäisempään ajankohtaan. Kuvaus on tällöin mahdollista tehdä heti vihkimisen jälkeen kun häävieraat siirtyvät juhlapaikalle, tai sitten voidaan ajatella että varataan myöhemmin sopiva hetki jolloin voin “varastaa” hääparin hetkeksi muotokuvia varten.

Ota yhteyttä