Mitä on dokumentaarinen hääkuvaus?


Dokumentaarinen hääkuvaus on hääkuvauksen tyylisuunta jossa hääpäivän tilanteet kuvataan aitoina, sellaisena kuin ne tapahtuvat. Useimmiten kuvaus aloitetaan heti aamusta kampaajalta tai hääparin kotoa. Koko päivän dokumentaarinen hääkuvaus koostuu karkeasti kolmesta osasta: 1. Aamupäivän valmistelut 2. Vihkiminen 3. hääjuhla. Lisäksi kuvaan "viralliset" hääkuvat miljöössä toiveiden mukaisesti. Yleensä tämä kuvaus on järkevintä toteuttaa ennen vihkimistä, mutta toki kuvaus on mahdollista myös tämän jälkeen.

Ennen varsinaista hääpäivää pidämme suunnittelupalaverin, jossa käymme läpi päivän tapahtumia ja mikä tärkeintä, tutustumme toisiimme. Dokumentaarinen hääkuvaaja on mukana ikuistamassa päivän tapahtumia koko päivän, joten on tärkeää että hääparin ja valokuvaajan välillä on hyvä luottamus sekä yhteisymmärrys.

Dokumentaarinen hääkuvaus on upea vaihtoehto perinteiselle studiokuvalle, sillä kaikki hääpäivästä jää jäljelle sormuksen lisäksi vain muistoja sekä kauniita kuvia. Useat hääparit ovat todenneet jälkikäteen että hääpäivän paras investointi oli ammattikuvaajan valitseminen.

Aamupäivän valmistelut

Useimmiten hääpäivä alkaa hyvin aikaisin, heti auringonnousun jälkeen. Todennäköisesti morsian ja sulhanen eivät ole ehtineet varsinaisesti nukkua, mutta on tärkeää että on ehtinyt edes muutaman tunnin levätä ennen varsinaista hääpäivää.

Dokumentaarinen valokuvaus on hyvä aloittaa esimerkiksi kampaamosta. Sovimme yhdessä tarkan aloitusajankohdan jotta kaikki menee aikataulun mukaisesti myös loppupäivän aikana. Kampaamossa tunnelma on usein aluksi hieman jännittynyt, mutta tilanne rentoutuu kun mukaan saadaan kaasot taikka äidit morsiamen tueksi. Morsiamen kampaus ja meikki vie yleensä vähintään 2 tuntia, ja enemmän tietysti jos välillä on siirtyminen eri paikkaan. Kannattaa myös miettiä olisiko mahdollista saada kampaaja ja meikkaaja hääparin kotiin, tai johonkin muuhun rauhalliseen paikkaan.

Valokuvaajan näkökulmasta aamupäivän tilanteet ovat hauskoja kuvattavia sillä ihmisten kasvoilta paistaa tietynlainen positiivinen jännitys. Kuvaajan on hyvä olla hääseurueen matkassa heti aamusta, jotta morsiamen lisäksi kaikki muutkin tottuvat kuvaajan tyyliin ja tavallaan "unohtavat" hänen olemassaolon. Kun kuvaaja voi ikuistaa tilanteita rauhassa oman tyylinsä mukaisesti, saadaan hääpäivän tarina kerrottua kauniisti yksityiskohtia unohtamatta.

Vihkiminen

Vihkiminen tapahtuu useimmiten kirkossa tai sitten vaihtoehtoisesti maistraatissa. Kirkkovihkiminen on kuitenkin näistä vaihtoehdoista ylivoimaisesti suosituin. Varsinainen vihkiseremonia kestää noin puoli tuntia ja aloitusajankohta vaihtelee seurakunnittain. Käytännössä vihkimiset suoritetaan kuitenkin useimmiten lauantaisin klo 10-15 välisenä aikana.

Vihkiminen on yksi hääpäivän tärkeimmistä hetkistä ja hääparilla ei juurikaan ole aikaa antaa ohjeita kuvaajalle. Tästä syystä kuvaajalta vaaditaan sekä ammattitaitoa että kokemusta, sillä tilanteet menevät ohi nopeasti eikä "uusintaottoja" ole mahdollista suorittaa.

Vihkimisen jälkeen on mahdollista ottaa yhteiskuva häävieraiden kanssa, sillä myöhemmin järjestäminen on vaikeaa muun ohjelman takia. Vihkimisen jälkeen hääparin kasvoilta paistaa yleensä helpotus, sillä seremonia on kuitekin jotain sellaista mitä harvoin koetaan henkilökohtaisesti. Hääkuvauksen ammattilainen osaa liikkua kirkossa tilanteen vaatimalla tavalla eli ilman ylimääräistä huomiota.

Hääjuhla

Ajallisesti varsinainen hääjuhla lohkaisee isomman osan koko hääpäivästä. Suomalaiseen hääperinteeseen kuuluu yleensä hyvin vähän muuta ohjelmaa ennen ruokailua. Hääpari ja hääparin vanhemmat kuitenkin toivottavat vieraat tervetulleeksi ja on mahdollista pitää myös lyhyt tervetuliaispuhe. Hääkuvaaja yrittää mahdollisuuksien mukaan saada jokaisesti vieraasta kuvan onnitteluiden aikana.

Ennen ruokailun alkamista on syytä myös kuvata pöytien yksityiskohtia, muita koristeluja sekä tietysti ruokapöydän antimet vielä kun kaikki näyttää täydelliseltä. Hääkuvauksen ammattilaisen tunnistaa siitä, että hänellä on aina selvää mitä on seuraavaksi ohjelmassa.

Hääkuvaaja ei kulje ympäriinsä sattumanvaraisesti, vaan hänellä on selkeä ajatus mitä hän haluaa kuvata ja millä tavoin. Amatööri puolestaan saapuu paikalle liian myöhään, on väärässä paikassa. Jokainen voi onnistua aina silloin tällöin sattumalta, mutta hääpäivän aikana virheisiin ei ole varaa, joten on tärkeää että kuvauksen hoitaa kokenut ammattilainen.

Jos olet jo suunnittelemassa häitä, ota heti yhteyttä oheisella lomakkeella ja pyydä tarjous dokumentaarisesta hääkuvauksesta!