RSVP

RSVP hääkutsu

RSVP

kesäkuu 27, 2012
|

Kesäaikaan ja aikaisemmin jo keväällä saattaa monen postiluukusta kilahtaa kutsu hääjuhliin. On tietysti kohteliasta että kutsu saapuu ihan ”virallisesti” kirjallisena ja siinä on selkeästi kirjoitettuna ketä kutsutaan, koska ja mihin. Jos ei asiayhteys muuten selviä, on hyvä kutsussa myös mainita että kyse on hääjuhlista.

Hyvässä kutsussa on myös selkeästi merkittynä kenelle kutsu on osoitettu. Kaikkein helpointa on kirjoittaa tarkalleen ja yksitellen henkilöiden nimet joita kutsu koskee. Jos käytetään sanontaa ”perheineen” ei saapuvien vieraiden määrästä ole täyttä varmuutta joka aiheuttaa ongelmia juhlan järjestäjälle mm. pöytäkartan, pitopalvelun jne. suhteen. Jos kutsussa ei ole mainittu lapsia nimeltä tai käytetty sanontaa ”perheineen” kutsu on silloin vain nimetyille aikuisille. Nykyään ns. aikuisten juhlat ovat varsin yleisiä ja silloin se kannattaa esittää hienotunteisesti mutta selkeästi jo kutsussa. Toisinaan kutsuissa on myös teksti ”avec” joka tarkoittaa yksinkertaisesti ”kanssa”. Avec on siis kutsutun mukana tuleva seuralainen, yleensä tyttö/poikaystävä tms.

Useimmiten kutsuihin laitetaan ”vastausta pyydetään x.x.xxxx mennessä tai sitten kutsuun on painettu mystinen RSVP kirjainyhdistelmä. RSVP on yksinkertaisesti lyhennetty sanoista: ”répondez s’il vous plaît” joka vapaasti käännettynä tarkoittaa että ”olkaa hyvä ja vastatkaa”. Joskus näkee myös käytettävän lyhennettä: R.S.V.P tai pienillä kirjaimilla r.s.v.p, joka tarkoittaa käytännössä aivan samaa asiaa. Sopiva hetki lähettää kutsut on noin 6-8 viikkoa ennen hääpäivää ja oikeastaan vielä hieman aikaisemminkin jos kyseessä on kesähäät tai muuten joku erittäin suosittu päivämäärä.

Vaikka tuota ”vastausta pyydetään” on kovin vaikea ymmärtää väärin, näitäkin tilanteita aina tapahtuu ja osa häävieraista ymmärtää asian niin, että vain siinä tapauksessa ilmoitetaan, jos on estynyt tulemasta. Tämä menettely kuitenkin aiheuttaa sen, että hääpari joutuu yksitellen soittelemaan nämä henkilöt läpi ja lähetetyn hääkutsun ajatus menee kokolailla hukkaan. Varsinainen kutsun teksti voi olla hyvin vapaamuotoinen, yleensä kuitenkin niin, että se antaa jonkinlaisen ajatuksen vastaanottajalle minkälaisista juhlista on kyse.