Miten lasket hääboolin alkoholipitoisuuden?

Sangria hääboolina

Miten lasket hääboolin alkoholipitoisuuden?

heinäkuu 23, 2012
|

Kuluva kesä ei ole ollut vielä kovin helteinen, mutta raikas booli sopii siitä huolimatta lähes jokaiseen hääjuhlaan. Boolia tarjoillaan yleensä sama määrä kuin kuohuviiniä, eli noin 1dl per henkilö. Booli on siinäkin mielessä kätevä juotava, että tarjoilun hoitaa jokainen itse. Toki jonkun täytyy tehdä booli etukäteen ja monessa hedelmäisessä boolissa on oikeastaan hyväksi että juomalla on hieman aikaa ”maustua”. Sopiva vahvuus boolille on noin 5-7%. Boolia ja janojuomia kuluu yleensä noin 0.5-1l/vieras, toki riippuen muiden tarjottavien määrästä, ajankohdasta, juhlien tyylistä jne.

Monella saattaa olla oma hyväksi havaittu resepti boolin tekemiseen, mutta ongelmia saattaa syntyä jos resepti on pienelle määrälle ja hääjuhlassa juomaa tarvittaisiin enemmän. Toki määrät on helppo tuplata tms. mutta boolin alkoholipitoisuus on myös kohtuullisen helppo laskea seuraavalla tavalla:

1. Laske kuinka monta senttilitraa sinulla on yhteensä puhdasta alkoholia. Esimerkiksi puolen litran 40% vodkapullossa on 20cl puhdasta alkoholia. Samankokoisessa 28% likööripullossa alkoholia on 14cl ja 0.75l 12% viinipullossa alkoholia on 9cl.

2. Laske KAIKKIEN juomien määrä litroina, eli alkoholittomat ja alkolliset yhteensä.

3. Jaa kokonaisalkoholimäärä kokonaisnestemäärällä. Tuloksena on boolin alkoholipitoisuus.