Kummalla puolen kirkossa?

hääpari alttarilla kirkossa

Kummalla puolen kirkossa?

joulukuu 5, 2011
|

Hääkuvaajan ominaisuudessa sitä joutuu aika usein tilanteisiin, missä neuvoa kysytään kaikkeen mahdolliseen hääpäivään liittyvään. Itse en välttämättä ole niin kovin tarkka virallisesta etiketistä, mutta kyllä minulta yleensä saa vastauksen miten jokin asia ”pitäisi” tehdä. Yksi tällaisista asioista on kirkossa istuminen.

Perinteisesti homma menee niin, että morsiamen suku istuu vasemmalla ja sulhasen suku oikealla puolella kirkon takaosasta päin katsottuna. Asiaa helpottaa huomattavasti jos kirkon ovella on vieraita vastaanottamassa kaaso/bestman/seremoniamestari joka voi asiasta mainita epätietoisille. Toki yhtä lailla on mahdollista, että istumajärjestyksestä on kerrottu jo kenties kutsussa, tai mahdollisessa kirkon käsiohjelmassa. Lisäksi kirkon pari ensimmäistä riviä on varattu hääparin lähisukulaisille.

Toinen asia mikä tulee usein vastaan, on morsiamen saattaminen. Epätietoisuutta saattaa olla morsiamella tai saattajalla, pahimmassa tapauksessa molemmilla. Tämä homma menee yksiselitteisesti niin, että morsian kävelee saattajan oikealla puolella. Sulhanen kohtaa morsiamen ja saattajan yleensä kirkon keskivaiheilla. Sulhanen kumartaa ja tarjoaa morsiamelle vasemman käsivartensa johon morsian tarttuu oikealla kädellään. Eli toisin sanoen, ainoastaan morsian vaihtaa puolta. Hääpari jatkaa yhdessä matkaa alttarille siten, että morsian on sulhasen vasemmalla puolella, kirkon takaosasta katsottuna. Jos tämä kaikki tuntuu liian vaikealta, niin ainahan on mahdollista saapua kirkkoon yhdessä ilman saattajaa.