Bestmanin puhe

bestmanin puhe, vinkit

Bestmanin puhe

elokuu 6, 2010
|

Hääjuhlaan kuuluu perinteisesti muutamia puheita, joista yksi on bestmanin puhe. Hyvä puhe nostattaa juhlatunnelmaa, varsinkin kun se on huolella laadittu ja puheen pitäjä esiintyy rennosti omana itsenään. Tässä kymmenen vinkkiä nykyisille ja tuleville bestmaneille.

1. Pidä puhe lyhyenä. Puheen pituus parhaimmillaan on noin 2-4 minuuttia. Yli viiden minuutin menevät puheet ovat harvoin niin mielenkiintoisia että jaksavat pitää koko juhlayleisön mielenkiintoa yllä.

2. Valmistele puhe etukäteen, kirjoita se kokonaan paperille, tai vähintäänkin avainsanoja muistin tueksi. Puhetta ei lueta paperista suoraan, mutta se tuo varmuutta puhumiseen, kun tietää että muistikatkon sattuessa asian voi tarkistaa helposti.

3. Puhu selkeästi ja kuuluvalla äänellä. Jos juhlapaikassa on äänentoisto, varmista että tekniikka toimii ennen puheen aloittamista.

4. Suurin osa häävieraista ei todennäköisesti tunne sinua, joten esittele itsesi ja kerro miten tunnet sulhasen sekä morsiamen.

5. Kiitä hääparia, hääparin vanhempia sekä häävieraita.

6. Kerro lyhyt tarina. Tarina voi liittyä esimerkiksi hääparin ja sinun tapaamiseen tai se voi olla jokin muu hauska tapahtuma mikä on jäänyt erityisesti mieleen.

7. Muista että puheen pitää olla tilanteeseen sopiva. Juhlayleisössä on todennäköisesti myös pieniä lapsia sekä vanhempaa väkeä. Vältä ”vaikeita” aiheita ja jätä dramaattiset paljastukset sulhasen menneisyydestä johonkin toiseen hetkeen.

8. Todennäköisesti sulhanen on valinnut sinut bestmaniksi siitä syystä, että olette hyviä kavereita ja tunnet hänet hyvin. Puheessa olevaan tarinaan voi liittää ajatuksia sulhasesta ja hänen persoonallisuutensa positiivista puolista.

9. Bestmanin puheen ei tarvitse olla virallisen jäykkä, vaan rento huumori sopii puheeseen yleensä hyvin.

10. Usein varsinaisen maljapuheen pitää morsiamen isä, mutta jos on sovittu että bestmanin puheen jälkeen nostetaan malja, puheen lopuksi toivotetaan vielä hääväki tervetulleeksi ja kohotetaan malja hääparin onnelle.

PS. ”Virolainen” hääpuhe on kuultu jo aivan liian monta kertaa :)