Photoshop CS 5 uudet ominaisuudet

Photoshop CS 5 uudet ominaisuudet

huhtikuu 14, 2010
|

Adobe julkisti uuden CS5 ohjelmistopakettinsa pari päivää sitten. Ohjelmat eivät vielä ole tarjolla kokeiluversioina, mutta eiköhän ne ilmaannu ladattaviksi lähiviikkojen aikana. Photoshopin CS5 versiota on hehkutettu etukäteen melkoisesti ainakin uuden content aware fill -ominaisuuden ansiosta. Kyse on uudesta toiminnosta joka pyrkii maagisen fiksusti täyttämään leikattua aluetta ottaen huomioon ympäröivät alueet ja kuvasisällön. Toiminto on herättänyt ihmetystä ja sen on epäilty olevan jopa huijausta :) Content aware fill on kuitenkin ihan oikea työkalu Photoshopissa ja vaikka se toki auttaa kuvankäsittelyssä, täydellinen se ei kuitenkaan ole. Saumausongelmia tulee helposti monimutkaisten kuvien kanssa ja täytyy ottaa myös huomioon että käytännössä kuvataso täytyy kopioida uudelle layerille jotta käsittelyä voidaan tehdä tuhoamatta alkuperäistä kuvaa.

Mixer Brush

Toinen iso kokonaan uusi ominaisuus on Mixer Brush. Tämä toiminto antaa käyttäjälle mahdollisuuden piirtää ja maalata erilaisilla pensseleillä joiden käyttäytymistä mallinnetaan reaaliaikaisesti. Jos Painter -ohjelma on tuttu, niin Mixer Brush on varmasti helppo omaksua. Käytännössä ominaisuudesta on hyötyä ainoastaan Wacom piirtopöydän käyttäjille, koska Photoshop tunnistaa kynän asentoa, kulmaa, piirtovoimaa jne. ja liikuttaa Mixer Brushia tämän mukaan. Hiirelläkin ominaisuutta voi käyttää, mutta ajatus reaaliaikaisesti mallinnetusta piirtotyökalusta hukkuu kokonaan tällöin.

HDR Pro

HDR-kuvien tekemiseen tarkoitettu Merge to HDR -toiminto on kokonaan uudistettu ja tottelee nimeä HDR Pro. Tällä toiminnolla isketään suoraan Photomatix -ohjelman käyttäjiin jotka eivät ole olleet tyytyväisiä Photoshopin mahdollisuuksiin rakentaa korkean dynamiikan kuvia. HDR-kuvissa siis ajatuksena on koostaa yksi kuva useammasta eri tavalla valotetusta kuvasta siten että yksityiskohdat säilyvät kuvan huippuvalokohdissa sekä tummissa varjopaikoissa. Tämän lisäksi ohjelmaan on lisätty hdr toning ominaisuus jolla voi jäljitellä oikeiden HDR-kuvien tyyliä.

Lens correction

Lens correction ominaisuutta on muutettu enemmän valokuvaajia palvelevaksi ja uudessa versiossa on mahdollista ladata asetuksia suoraan tietyille kamera-linssi yhdistelmille ja ohjelma korjaa näissä esiintyviä vääristymiä. Ehkä tällä kosiskellaan DxO Optics Pro ohjelman käyttäjiä joka keskittyy nimenomaan tämäntyyppiseen optimointiin. Systeemi vaikutti kuitenkin hyvältä ja tätä on ehdottomasti päästävä kokeilemaan.

Puppet Warp

Tämäkin on ominaisuus sarjassa ”aprillipila”, mutta ihan oikeasti tällainen on tulossa. Puppet warp tekee nimensä mukaisesti ihmisistä marionettinukkeja, eli käyttäjä voi asettaa nivelkohtia kuvaan ja käännellä raajoja mielensä mukaan. Photoshop sitten pyrkii pitämään kuvan ehjänä ja saumaa raajat nätisti. Tätä voisi kuvitella käytettävän esim. pienissä asennon muutoksissa joiden tekeminen liquifyllä on hieman haastavaa. Tosin toiminnon viihdearvoa ei voi vähätellä :)

Refine mask

Refine mask toimintoa on uudistettu pääosin konehuoneen puolelta. Aiemmin Photoshopissa ei ollut kovin käteviä työkaluja hankalien kohteiden maskaamiseen. Esimerkiksi maskien tekeminen hiuksille oli erityisen työlästä. Edge detection yhdistettynä smart radius -pensseliin helpottaa tätä hommaa huomattavasti jatkossa.

3D effects

Photoshopin 3D-ominaisuuksia on CS5:ssä muokattu isolla kädellä. Tavoitteena on ollut rakentaa työkaluja joita suunnittelijat voisivat oikeasti käyttää, mutta myös jotain millä pääsee helposti alkuun. Itse en ole juurikaan Photoshopin 3D-ominaisuuksia koskaan käyttänyt. On hyvä huomioida että nämä ominaisuudet ovat käytettävissä ainoastaan Extended -versiossa. Tässä yksi uusi hämärästi nimetty (Repoussé) 3D-ominaisuus :) Mieleen tuli lähinnä Powerpointin efektit…

64 Bit Mac CS5

Yksi ominaisuus mistä ei ole kauheasti huudeltu, on 64-bittisyys Mac -versiossa. Windowspuolella 64-bittinen versio on ollut käytettävissä jo CS4:stä lähtien, mutta mäkille siis vasta nyt. 64-bittisyys mahdollistaa suuremman muistimäärän käytön Photoshopille, aiemmin raja on ollut 4gigatavun kohdalla. Käytännössä vaikutukset eivät tule olemaan kovin dramaattisia suurimmalla osalle käyttäjiä, mutta tervetullut uudistus ainakin isojen panoraamojen koostajille.

Adobe Photoshop CS5